Snabba cash – finns det?

Snabba cash – finns det?

Du har länge funderat och tänkt ”om andra kan varför kan inte jag”. Vad är det jag talar om nu? Jag talar om pengar, procent och utveckling. Ett ständigt hav av bilder som pekar på en raketlikande utveckling. Kan alla andra, kan jag. En förväntad årsavkastning på 7 % – TRIST. I dagens klimat är 7 % något som görs på 2 minuter. Helst på en amerikansk öresaktie där den kursdrivande nyheten knappt går att förstå. Risk, vad är det? Det finns väl inga risker i investering, allt handlar om utvecklingen. Du kanske har lyckats med 100 procentare, du känner en bekräftelse, att du är bra, rent av kung på handel och troligtvis en av de mest framgångsrika!

Om vi ska reflektera över risken du tar för din möjliga raket. Hur många av dem faller ut väl?
Kan du räkna tillfällena när du sitter och svettas av ångest för att du råkade hamna snett? Där drivet har varit att du vill bli rik nu. 50 000 kronor ska bli 500 000, du ska klara det på så kort tid det bara går, det är allt eller inget som gäller.

Aktier är inget kortsiktigt spel

Efter ridån är nere handlar det enbart om att din totala kassa är större än igår och kommer du dit genom att chansa? Nej. Du kommer enbart dit genom att besegra din största fiende, dig själv. Det finns bara en utmanare i din investeringsresa och det är ditt eget psyke och för varje gång du går ifrån dina regler, desto längre ifrån kommer du dit mål.

Bli rik snabbt

Låt oss leka med tanken att du har en portfölj på 100 000 kronor och denna vill du utveckla så snabbt det går. Du vill ha snabba rörelser, helst över 50 %. Var går gränsen när du gör en felbedömning? När priskurvan bara går ett håll, fel håll. Ditt hjärta börjar banka och känslorna tar över. Du dubblar din position i din övertygelse, nu är halva din portfölj exponerad mot en enskild aktie och nu måste Det måste det väl vända? Du behåller aktien över natten, du vaknar efter en natts orolig sömn och gårdagen sitter i som en bakfylla. Klockan är 10, och den amerikanska förhandeln är öppen och en nyhet släpps, bolaget reviderar gårdagens nyhet, läkemedlet var inte så effektivt och aktien är ner -40 % i fröhandeln. Din totala utveckling på positionen är – 70 % och du har nästan halverat halva din portfölj.

Nu måste du rädda tillbaka allt och en stor instagramprofil skriver om ett hett tips, detta kan vara räddningen. Men nej, du åker åter på en nit och ditt kontovärde är nu 20 000 kr. Nästan hela din portfölj är borta. Död, blåst och försvunnen. Du stänger ner Avanza appen och lovar dig själv och din partner att aldrig göra om det. Likt ett spelberoende faller du långsamt tillbaka för du vill verkligen tjäna pengar. Efter tre förstörda portföljer börjar du tänka om, det kanske finns ett annat sätt?

Hållbar och långsiktig trading, det ska vi prata om i del 2 av denna resa.