Reflektera, Agera, Omvärdera och Analysera i rätt ordning.

Reflektera, Agera, Omvärdera och Analysera i rätt ordning.

Sista veckorna har det gått minst sagt dåligt för min högriskportfölj Vinnarportföljen. Inte minst senaste dagarna har den åkt på både högerkrok och uppercut. De dagar de ledande indexen backat har portföljen åkt ned det dubbla och på återhämtningsdagarna inte direkt studsat upp innan domaren räknat till fem, utan snarare stannat på mattan.

Kanske har jag jinxat allt med att blogga om portföljen? Högmod går före fall, enligt en gammal floskel. Kanske har jag fel strategi trots allt? 

Jag vet mycket väl att man skall köpa när andra är fearful och sälja när de är greedy, förresten andra floskeln för det här inlägget. Men det är ju så svårt.

Helt plötsligt har jag mot bättre vetande sålt Air BnB för att köpa dippen i Cleanspark. För att dagen efter se den förstnämnda aktien återhämta sig 8%. Varför? Jo! För att jag började fundera kring mina innehav och halvvägs in i analysen hoppade jag rätt in i handling. För man måste ju göra något, eller hur? 

Det är exakt dessa mekanismer som gjorde att folk panikhandlade toapapper när pandemin slog till. Den korta versionen är att man måste göra något! För det känns bra. Precis som mitt pillande med innehaven i portföljen.

När en katastrof slår till tar det limbiska systemet över

Den lite längre versionen är att när en katastrof slår till tar det limbiska systemet över. Där finns Amygdala, vår reptilhjärna. Denna frikopplar Cortex som är den logiska resonerande delen. Allt för att säkra vår överlevnad. Om Du blir jagad av ett lejon är det trots allt bättre att springa först och fundera huruvida lejonet är hungrigt eller inte efteråt.

När vi möttes av bilder på utlandsnyheterna om tomma butikshyllor och människor som fyllde kundvagnar med toapapper sprang även vi svenskar ut bunkrade. När kunder efter oss kom till affären hade inte personalen hunnit fylla på, och paniken var ett faktum.

Hade vi stannat upp och reflekterat kanske vi först hade tittat efter vad vi hade hemma samt funderat på om det ens finns risk att allt toalettpapper skulle ta slut. Vi lever trots allt i ett land som årligen producerar ca 9,3 miljoner ton papper varav 90% går på export.

Tillbaka till att Reflektera över mitt tveksamma agerande

I tisdags hade portföljen (bara) gått upp 8% hittills i år. 27% tapp på bara en dryg månad. Frågan jag brukar ställa mig är om jag kanske skall lägga ner det här aktieintresset och bara köpa Avanza Zero istället? Tänk vad mycket tid jag skulle ha till annat!

Dax att zooma ut och Analysera. Trots sista dagarnas haveri har portföljen på tre års sikt gett dubbelt så bra avkastning som om jag köpt indexfonder i Nasdaq och tredubbelt upp mot OMX30. Anledningen till detta resultat är att jag köpt aktier jag tror på, och behållit dem så länge jag är av uppfattningen att fundamenta består. OM något förändras, då först är det dax att Omvärdera. Som med innehavet i Zillow.

Zillow är USAs absolut största marknadsplats för bostäder, tänk Hemnet. På senare år har de expanderat och erbjuder även bland annat mäklartjänster, utlåning av handpenning, förmedling och så det jag trodde mest på: Att genom att använda all sin data om prisutveckling, utbud efterfrågan osv. även börja flippa hus helt utan mellanhänder. Ett försök som resulterade i en förlust på 420 miljoner dollar tredje kvartalet 2021. Trots alla förutsättningar blev det en flopp. Då valde jag att Agera, Zillow lämnade Vinnarportföljen strax efter det. 

De senaste dagarnas reflektion har varit nyttig.

Jag har skärskådat vad som har funkat och vad som inte gör det. Svaret är enkelt, när jag pillar i innehaven utan att tänka efter före, blir det ofta fel. När jag håller mig till min strategi oftast rätt.

Innehaven i Vinnarportföljen skall spegla de trender jag tror på och inför 2022 blir det lite förändring. I fallet med AirBnB, så kommer jag inte ta tillbaka dem i portföljen. Resor och turism är inget område jag kommer lägga tid på att bevaka. Det är alldeles för mycket osäkerhet att ta hänsyn till i beräkningarna.

Vilka fyra trender jag väljer att fokusera på. Ja det blir ju ett perfekt uppslag för kommande inlägg.

Här nedan är nuvarande innehav samt hur de gått sedan inköp. 

För er som är medlemmar hos Augeres kommer jag där publicera alla köp/sälj direkt när de sker, samt redovisa vilka aktier jag har på min bevakningslista som ytterligare inspiration.

//Fredrik