Prolog – Det första inlägget som egentligen är det femte

Prolog – Det första inlägget som egentligen är det femte

Det Du nu skall få läsa är faktiskt embryot till det första inlägget jag började skriva på när jag fick frågan om att börja blogga åt Augere.

Nu när jag skall färdigställa är det dock flera detaljer som inte längre stämmer, även om helheten samt min övertygelse om detta företag består. Exempelvis får jag ändra texten ”Portföljens största innehav” till ”Portföljens tredje största” och ordvalet ”Spikrak uppgång” gör jag nog bäst i att utlämna. Företaget i fråga föll på senaste kvartalsrapporten då det för en gångs skull inte lyckades överträffa förväntingarna. Jag har också försökt bli klok på anledningen till senaste tidens fortsatta ras, men ärligt talat så kan jag inte hitta något som får mig ändra uppfattning om företaget.

BICO, eller Cellink som de hette fram till Augusti 2021 är ett av portföljens största och äldsta innehav. Det är även ett av de innehav som åkt på mest stryk sista tiden. Köpläge? Jag vet inte, det är fortsatt hög värdering och fallhöjd. Men jag kommer att ha kvar dem i portföljen även vid nystarten 2022. Som alltid! Innehaven i Vinnarportföljen skall enbart ses som urval för inspiration att krydda en stabil och diversifierad portfölj med.

I nuläget är BICO så mycket mer än vad det var 2017 när jag först upptäckte företaget. När jag då läste om det, var det som att äntligen hitta ett företag som ”ticks all the boxes”. Alla önskemål jag hade var verkligen uppfyllda. Till och med namnet var bra! Förut alltså, då det hette Cellink. Det sammanfattade enkelt bolagets affärside. Att tillverka biobläck med celler i.

Hackor och Spadar

De säljer en printer med biobläck till forsknings och läkemedelsindustrin enligt principen hackor och spadar. Sedan rakbladsmodellen för att sälja det patenterade bläcket som löpande förbrukningsvara. Marginalerna på bläcket är mellan 70-90% och marknaden de verkar inom växer så det knakar. Till råga på allt har företaget en moat som skulle kunna få självaste Warren Buffet att skrika ”Eureka”. Tills han såg värderingen då förstås, men det är en annan historia….

Med Cellinks bioprintrar kan forskare printa ut mänskliga vävnader och organ. Detta ger snabbare och bättre forskningsresultat och kan i många fall även eliminera användning av djur i forskningen. Låter ju som ett företag man med gott samvete kan investera i.

Att de dessutom är uppbackade av fantastiska GU-Ventures som jag alltid håller ett öga på, gjorde ju inte valet svårare. https://www.guventures.com

I början av 2017 köpte jag 400st Cellink aktier för 24kr styck. Idag står BICO i 250 kr efter att som högst innan senaste rapporten varit och nosat på 600kr nivån.  Min värdeökning på  dessa fyra år landar på ca 900% vilket ju är bra. Men naturligtvis känns det lite surt att i skrivande stund sudda ut den gamla texten där det stod 1 600%. Det visar hur hårt marknaden reagerar i rådande klimat.

Portföljens rebalansering

I Vinnarportföljen omfördelar jag löpande och vill inte ha något innehav över 10% av portföljens värde, av den anledningen har jag sålt av Cellink längs resans gång. Av samma anledning har jag fyllt på lite under hösten.

Sedan grundandet 2016 har Cellink gjort många förvärv och i augusti 2021 Bytte de namn till BICO (BIo COnvergence). Namnbytet markerar att företagets nu har en bredare produktportfölj och fokus på framtidens hälsa genom flera olika teknologier och affärsområden.

BICO har närmare 1000 anställda, 11 dotterbolag samt försäljning och distribution i 65+ länder till fler än 2 000 laboratorier. De har tagit hem många priser både för företagande, innovation och design av sina produkter.

Varumärket CELLINK behålls för verksamheten inom bioprintning och för mig har det blivit ett begrepp. Jag letar alltid efter mitt nästa Cellink till Vinnarportföljen

Detta inlägg är inte en analys av BICO utan snarare en homage till ett företag jag tycker får ”med beröm godkänt”. Samt en förklaring till varför jag köpte in mig så tidigt och behållt en stor andel av portföljens värde i detta bolag. Men jag bör också tillägga är att mycket har förändrats sedan dess. Förutom att företaget de facto har ännu större potential genom alla förvärv, också har en värdering som kan få den mest luttrade värdeinvesteraren att få frossa. Men trots höga multiplar värderas amerikanska företag verksamma inom samma sektor ännu högre. Kanske något som kan gynna Cellink, förlåt BICO, nu när ARK-invest har börjat köpa in företaget till sin börshandlade fond  ”3D Printing ETF”.

Ytterligare läsning

För den som blivit intresserad finns mycket information bara en googling bort. Nu när jag skrev denna text hittade jag mycket information både på andra bloggar, på deras egna hemsida och det fanns till och med en facebookgrupp tillägnad BICO.

Inser att jag använde mig av lite uttryck som kanske inte alla är bekanta med.. Vad Moat, rakbladsmodellen och de där hackorna och spadarna är för något. Ja, det blir ett bra uppslag till nästa inlägg.

Här nedan är alla övriga nuvarande innehav samt hur de gått sedan inköp.

För er som är medlemmar hos Augeres kommer jag där publicera alla köp/sälj direkt när de sker, samt redovisa vilka aktier jag har på min bevakningslista som ytterligare inspiration.

Läs resten av Fredriks inlägg här.