Hur hittar jag aktier till Vinnarportföljen?

Hur hittar jag aktier till Vinnarportföljen?

Hemma har vi en verktygslåda med verktyg för olika ändamål. Om jag skall fixa något så måste jag ha exakt rätt verktyg anpassat för just den uppgiften. Ligger skruvmejseln dessutom inte exakt där jag la det (där jag trodde jag la den) tar det ännu längre tid innan uppgiften blir utförd. Under tiden har oftast min sambo redan löst problemet med hjälp av kökssaxen. Behöver kanske inte gå in på vem som är mest händig i vårt hushåll. Alla har vi olika verktyg för olika ändamål, och alla behöver vi olika antal för att utföra samma uppgift. I förra inlägget svamlade jag om ”hackor och spadar” och ”rakbladsmodellen”, men vad är det? Jo det är några av de verktyg jag använder mig av när jag letar aktier till Vinnarportföljen.

Hackor och spadar, behövs det för en aktie?

Termen hackor och spadar kommer ifrån guldrushen i USA på 1800-talet. Där de som investerade i verksamheter som sålde utrustning för att bryta guld oftast blev betydligt rikare än lycksökarna som kommit till det förlovade landet för att göra sig en hacka på sin inmutade egendom. Ni har väl hört Peter Jöback sjunga ”Ååå Kristina -Guldet blev till sand!”

Detta går naturligtvis att applicera på andra branscher på börsen för att leta upp företag med potential att bli lönsamma oavsett vilken fas deras kunder befinner sig i. Som jag tog upp i förra inlägget är Cellink ett lysande exempel på hur de kan leverera utrustning till många företag verksamma inom forskning. Många av kunderna kanske inte ens är lönsamma ännu och vissa kanske inte ens kommer bli det. Men de är beroende av Cellinks bioprinters vilket kan jämföras med guldgrävarnas hackor och spadar. Man kan räkna upp många liknande exempel som komponenter till industrin, förbrukningsmateriel inom sjukvården eller Evolution Gaming som levererar till flertalet spelplattformar. Ja ni fattar….

Leta efter leverantörerna

Istället för att se vilka företag som är verksamma inom ett växande område, kan man leta efter deras leverantörer. Att hitta dessa kräver alltså en tankevända till, samt lite detektivarbete bland olika aktier.

King Camp Gillette, grundaren av Gillette Safety Razor Company skall ha sagt: ”Ge dem rakkniv; sälja dem bladen”. Rakbladsmodellen är där en artikel säljs till ett lågt pris för att kunden sedan skall köpa förbrukningsvaror löpande. Vem har inte köpt en billig bläckstråleskrivare för att när det är dax köpa nya bläckpatroner få en smärre hjärtattack. Ännu en gång Cellinks affärsmodell.

En modern variant av detta är alla freemium spel. Vi föräldrar måste ständigt försöka förklara pengars värde när barnen spelar ”gratisspel” som Roblox, Fortnite, Clash of Clans mfl. För inte är de särskilt gratis längre när det skall fyllas på Robux, V-Bucks, PokéCoins eller Minecoins osv osv. Vänta bara tills NFT gör sitt intrång i vardagliga spel dessutom…

Ett hot mot affärsmodellen är att den blir väldigt kunkurrensutsatt då andra kan ge sig in i priskriget. Det finns ju exempelvis. flera olika företag som säljer refill till skrivare som inte är originalbläck. Då behöver företaget i fråga ett ”moat”.

Vad är “Moat”?

Vilket leder oss till ”Moat”. Ett uttryck som vi förknippar med Warren Buffet då han nämner det ofta. Moat betyder vallgrav på svenska och syftar till det hinder som konkurrenterna måste komma förbi för att kunna ta marknadsandelar. Ett moat kan vara som i Cellinks fall ett patent av sitt biobläck. Eller att kunderna som redan köpt deras skrivare fått en relation till sin leverantör som de trivs med och därför inte vill byta även om konkurrenten är billigare. Det kan också vara ett starkt varumärke eller att det helt enkelt skulle bli alldeles för kostsamt att byta leverantör från exempelvis Amazon web servers. 

Naturligtvis finns det flera verktyg i verktygslådan, men de ovan är de jag verkligen tittar på när jag letar aktier till Vinnarportföljen. Precis som jag skrev i tidigare inlägg så kvalade just Cellink in på förstaplatsen pga av just dessa faktorer. Ett annat företag, portföljens i nuläget största innehav -MIPS, var också ett sådant där ”Cellink moment”. Och det blir ju ett bra uppslag till nästa inlägg.

Här nedan är alla övriga nuvarande innehav samt hur de gått sedan inköp. 

För medlemmar hos Augere kommer jag där publicera alla köp/sälj direkt när de sker, samt redovisa vilka aktier jag har på min bevakningslista som ytterligare inspiration.


Följ Vinnarportföljen och få alla köp och sälj hos Augere,