Den som spar den har!

Den som spar den har!

När vi byggde nytt hus var min sambo väldigt bestämd. Vi skall inte ha någon vind, kattvind eller garage, det samlas bara massa skräp där.

Sedan vi flyttade ihop för sisådär 100år sedan, har mina minnessaker, souvenirer och ”bra o ha” saker blivit färre o färre. Nu får min samlade barndom plats i en plastlåda i förrådet. Till en början delade jag inte denna rensa-filosofi men med tiden har min syn på saker förändrats. Saker man äger, äger också vår tid och uppmärksamhet. De tar plats och kostar pengar såtillvida att just plats är dyra kvadratmeter (om man bor i storstad iallafall).

Dessutom är jag av den uppfattningen att om man har något, skall man också ta hand om det. Har jag blivit begåvad med tre barn. Ja då finns inte tiden till de där gamla vesporna längre. Då kanske det är roligare att någon annan med intresset får det nöjet. Just I fallet med mina vespor från 60-talet hade det dock varit lönsamt att bara låta dem stå, då de haft en fantastisk prisutveckling senaste åren. Detta förutsatt att man haft någonstans att ställa dem.

Något som inte tar plats att parkera däremot, är ju aktier. Och i takt med att mina saker tar mindre plats både fysiskt och mentalt har aktierna fått mer utrymme.

Vilket för oss till dagens aktie, Genovis.

Portföljens äldsta och minsta innehav, men med bäst procentuell utveckling av dem alla.

Vad de gör och varför jag köpt dem? Det minns jag inte!

Men jag har behållit en liten post av dem som minne, precis som studentmössan i den där plastlådan i förrådet. En  påminnelse att ibland kan det bästa man kan göra med en aktie köpt på trendspaning vara att stoppa den i byrålådan och titta på den efter ett par år. För ofta tar det tid innan andra ser samma trend, och med det dröjer det innan kursen får den uppskattning den förtjänar. Detta inlägg får bli research av Genovis samtidigt som det skrivs.

Jag köpte tydligen Genovis den 12maj 2017 (första blå pluppen när jag tittade på Avanza grafen) och de har avkastat 1870% sedan dess. Tyvärr har jag sålt de flesta längs resans gång.

Genovis är ett bioteknikbolag med verksamheter inom två områden, nanoteknik som används som kontrastmedel i forskning kring nya läkemedel och enzymer som används för  läkemedelsanalys. Båda dessa områden kvalar in i vad läsare av denna bloggen nu är bekanta med ”hackor och spadar”. Detta då Genovis potentiella kunder är alla  läkemedelsbolag och bioteknikbolag som utvecklar och producerar biologiska läkemedel. På kundlistan hittar vi exempelvis Merck, Roche, Genentech, Johnson&Johnson och Pfizer och så gott som resten av alla läkemedelsföretag.

I och med att många patent för de storsäljande biologiska läkemedlen är på väg att löpa ut tävlar bolag inom läkemedelsindustrin om att ta fram alternativ. För att en produkt ska godkännas för försäljning måste man kunna visa att biosimilaren – alltså kopian på det patenterade läkemedlet, och originalet inte skiljer sig åt. Här är Genovis Enzymer är en viktig kugge. De används när nämligen när nya läkemedel skall analyseras och dokumenteras inför ett godkännande. Marknaden för biosimilarer växer kraftigt och uppskattas nå ca 3 miljarder USD år 2023.

För att sammanfatta håller jag det enkelt,

Efter en hel dags googling och läsning om detta företag är jag helt snurrig av facktermer inom ett område som inte är min främsta expertis (milt sagt)

Så:

Genovis verkar inom områden som befinner sig i en expansiv fas då den äldre varianten av läkemedel som är kemiskt framställda ersätts av nyare läkemedel som är biologiska. De har de flesta stora läkemedelsföretag som kunder bland annat ett samarbete med Thermo Fisher med en produkt för märkning av antikroppar. Så sent som i oktober-21 skuttade aktien upp 40% på nyheten att de ingått ett samarbete med Selecta Bioscience där de erhåller en tvåsiffrig royalty på försäljning av den gemensamma produkten, detta samtidigt som de behåller rättigheterna till enzymet inom alla övriga applikationer.

Deras produkter och samarbeten gör dem väl förberedda att agera framåt i värdekedjan och öka sin försäljning till flera närliggande marknader. De har gott anseende i branschen vilket är en viktigt konkurrensfördel vid introduktion av nya produkter.

I senaste kvartalsrapporten redovisade de en ökning av resultatet på 43%. Det motsvarar endast ett resultat på 1 miljon kronor. Detta är ett litet företag och värderingen är hög, 32 gånger omsättningen. Liksom i förra inlägget om MIPS väljer jag att gå på magkänslan och behåller en liten post av Genovis i Vinnarportföljen.

Vinnarportföljen 2022 är under konstruktion och presenteras snart.  Men för er som är medlemmar på Augere kommer jag där publicera en screenshot på dagens innehav så länge.

Nu har du möjlighet att få 100kr rabatt på valfritt medlemskap när du prenumererar på vårt nyhetsbrev.

Genom att prenumerera går du med på Augeres allmänna villkor samt att vi kan skicka dig information från oss och våra partners

Läs mer om våra medlemskap:

 

2 svar

  1. Kvarnis skriver:

    Hm spännande aktie och ett spännande företag. Nanoteknik är helt klart intressant

    • Vinnarportfoljen skriver:

      Verkligen. Ju mer jag läste på när jag skrev detta inlägget desto mer nyfiken blev jag på att leta efter liknande företag. Men svårt område när man inte är verksam inom det…

Kommentarer inaktiverade.