Det här räknas i din trading

Det här räknas i din trading

Vad är kärnan när det kommer till trading? Svaret är enkelt. Väldigt enkelt. Likväl springer den ena tradern efter den andre med huvudet före in i elden utan att först tänka igenom svaret ordentligt. Det är en frågeställning med tillhörande svar som vi alla vet svaret på intellektuellt. Men som de flesta av oss faller på känslomässigt.

Igår lyssnade jag på en intervju med en av världens bästa traders. En svensk swingtrader vid namn Kristjan Qullamaggie, som sedan 2013 byggt några tusen dollar till hiskeliga åttio miljoner dollar! Med en genomsnittlig (ja, genomsnittlig!) portföljavkastning på 260 procent om året under åtta år har hans meriter redan nått såväl stratosfären som historieböckerna.

Vad är då hemligheten bakom Kristjans imponerande trading-resa?

Först och främst är hemlighet ett tramsord som mest kvällsblaskorna slänger sig med (vissa skulle skicka sin egen mormor till slakteriet om bara det gav tillräckligt många klick). För vad Kristjan gör är allt annat än någonting aktivt dolt.

I intervjun säger han öppet vid ett tillfälle att när han går igenom sin tradinghistorik så är det ett hav av rött. Bara 25-30 procent av hans trades resulterar i vinst. Resten stoppas ut.

Detta är det allt annat än chockerande svaret som varenda en som håller på med trading redan vet. Trading handlar inte om att vinna så många trades som möjligt, eller om att ha rätt. Trading handlar om att vinna pengar! Att till låg risk identifiera sannolika reversaler och därigenom ackumulera pengar genom ränta-på-ränta-effekten. Den som gör gällande att den som på Jesus tid investerat en krona till två procent årlig ränta hade haft tio gånger så mycket som den totala mängden pengarna i världen idag, fysiska som digitala.

Kristjans metod är att förlorarna är många men små, medan vinnarna är få men stora. Själv letar han efter risk to reward-lägen om cirka 20-30 mot 1. Detta innebär att om han förlorar åtta trades av tio och varje förlusttrade kommer till ett tapp om -1 procent, medan de två vinnarna gör om ens 10 gånger insatsen vardera så är nettovinsten likväl (förenklat räknat) +12 procent.

Min poäng med detta är att vi inte får vara rädda för att förlora.

Det spelar ingen roll om fyra av fem trades stoppas ut så länge som vi tjänar pengar i det långa loppet – och till låg risk. Det enda som vi verkligen behöver understryka är att förlusterna måste vara små!

Det finns ett känt gammalt uttryck inom trading som lyder: ”För att bli en riktigt framgångsrik trader måste du älska att förlora.” Detta kan givetvis te sig bakvänt och påståendet i sig är lätt att missuppfatta.

Andemeningen bakom är att om vi lär oss att förluster (små förluster!) är en naturlig del av processen så kan vi lägga egot åt sidan och äta torsk trettio trades i rad utan att låta oss nedslås av det. För det enda som räknas när vi summerar våra år är hur mycket vi vunnit eller förlorat totalt!

När allt kommer kring är vi här för att tjäna pengar. Att ha rätt lämnar vi åt resten.


Följ Long Life Trading hos Augere och få alla hans köp- och sälj! Missa inte heller hans youtube-kanal!

 

2 svar

 1. Daniel Ekström skriver:

  Väldigt motiverande skrivet till sin egen resa, var kan man hitta intervjun och lyssna själv?

 2. Long Life Trading skriver:

  Hej!

  Tack för uppskattningen!

  Intervjun finns att lyssna på här:

  https://chatwithtraders.com/ep-212-kristjan-kullamagi/

  Vänligen,
  LLT

Kommentarer inaktiverade.