Aktiebluffare på sociala medier, en introduktion

Aktiebluffare på sociala medier, en introduktion

Flera sociala medier, som länge var lekfulla plattformar för gemene man att hålla vänner, familj och nyfikna långskott på e-famns avstånd, har med åren mynnat ut i en grogrund för företag och one man shows att bygga sina verksamheter på. För idag kan man, både som företag och privatperson, åtnjuta en arsenal av heta säljleads om man bara kan ackumulera tillräckligt många följare. Detta har i sin tur revolutionerat flertalet branscher tillsammans med den kommersiella kommunikationen, men också skapat en arena för aktiebluffare.

Homo economicus

Hur rationella vi än tror oss vara så är människosläktet sensationslystet av naturen. Underhållning och nyheter av ”chockvärde” har allt större dragningskraft i en värld där den mentala medelåldern gradvist sjunker. Då verkligheten och dess ackompanjerande sanningar ofta är av långrandigt ljusgrå karaktär och långsamma i sina rörelser är det således ingen konst för färgsprakande quick-fixhistorier och breda, påfåglade penseldrag att fånga vår uppmärksamhet. I en samtid där paketeringen inte sällan är viktigare än innehållet finns det stora framgångar att skörda ute i de otrampade marginalerna. Rejält och stabilt har ersatts med högljutt och flamboyant, ju högre man skriker och ju extremare budskap man klär sig i, desto större följarskara bygger man.

Detta fenomen är i sig ingenting nytt. Den klassiska cirkusen med dess skäggiga damer, elefantmän och diverse sociala utbölingar har alltid dragit stor uppmärksamhet och fascination. Skillnaden idag är att alla har tillgång till en digital manege på vilken vi kan bedriva vår egen lilla cirkus. Denna lilla uppsättning kan vi sedan fylla till brädden full med freakshows, den ena extremare än den andra för att stå pall konkurrensen i en bransch där alla tävlar om att vara den sjukaste (på)fågeln.

Vi är inte här för att moralisera

Vi både ser och förstår det underhållningsvärde som vuxit sig fram genom sociala medier och som nu rotat sig också i seriösa branscher. Vår punkt på dagordningen är snarare att understryka vikten av att skilja på business and pleasure.

Internet och sociala medier har vuxit snabbare än samhället hunnit anpassa sig. Även om regleringar kommit på många håll liknar det fortfarande mer Vilda Västern, där den ensamme sheriffen febrilt rider efter skjutglada banditer, än ett organisatoriskt himmelrike. Verkligheten och internet har ännu inte kommit i synk. Ropar du okvädningsord till en person på stan är du betydligt mer sannolik att åka dit på det än om desamma orden skrivs online.

Startar du Pump & Dump AB och bjuder in människor till din fysiska lokal för att uppmana dem alla att köpa Parans Solar Lighting Resurrected så kan du ställa klockan efter att både Polisen och Finansinspektionen kommer att få sista ordet. Startar du däremot en Facebook-sida med samma virtuella funktion och syfte så är du bara en av de otaliga pangpangande banditer som den ensamma sheriffen rider efter. Sannolikheten att åka fast är minimal, för det som sker i Vilda Västern stannar (oftast) i Vilda Västern.

Håll utkik efter aktiebluffare

Här kommer vi till själva poängen. Tusen högt kraxande påfåglar rider kaotiskt runt på den virtuella stäppen och utlovar enkla sätt att bli rik på. Principen är nästan alltid densamma. Man följer de aktietips som ges. Vad många antingen inte vet eller bryr sig om är att dessa bolag nästan uteslutande består av låglikvida bolag där det är gruppens medlemmar som själva pumpar kursen. Principen bygger, liksom pyramidspel, på att du kommer in tidigt. Först in är alltid gruppens ledare som köper på sig poster redan innan det går ut till gruppen. I samma stund som andra köper på sig och pumpar upp kursen sitter densamme eller desamma och säljer av.

Ofta skapar dessa grupper en eufori på marknaden i allmänhet. Folk ser ett litet bolags aktiekurs stiga varpå de tror att någonting stort är på gång, varpå de köper på sig, ovetande om att det är marknadsmanipulation som ligger bakom. När sedan köparna är slut finns det bara säljare kvar och priset rasar, ofta dramatiskt. Detta bidrar till så kallade ”Eiffeltornsformationer”, i vilka sist in står med Svarte Petter när tornet rasar ihop.

Finansinspektionen känner till dessa pump and dump-fenomen, men gör sig föga ansträngning för att upprätthålla den rätt och ordning som de är tillsatta för. Skillnaden mellan Finansinspektionen och den frustrerade, ensamma sheriffen på stäppen är att Finansinspektionen har ett stall av sheriffer och stora lassos för att fånga in varenda pump and dump-bandit om bara de lade manken till. Dessa banditer orsakar enorm skada, såväl monetärt för de som betalar deras rofferi, men också för tillförlitligheten för börsen och marknaden i allmänhet. Om inte dessa högljudda, lögnaktiga busar fångas in och buras in riskerar hela aktiemarknaden att få samma stämpel som ett parti saloonpoker.

//Augere